Hvordan dyrke sellerirot / knollselleri
top of page

Hvordan dyrke sellerirot / knollselleri

Oppdatert: 31. jan. 2024


Kurv fylt med sellerirot / knollselleri
Kurv fylt med sellerirot / knollselleri

Sellerirot - Apium graveolens - er en plante i skjermplantefamilien. Den har en allsidig bruk og kan nytes rå, kokt, grillet, stekt eller som suppe. Sellerirot er to-årig, og krever lang tid for å bli høsteklar.


Om planten:

Planten blir vanligvis 50-100 cm høy og har tynne lange stengler med store grønne blader. Hele planten er spiselig, men sellerirot er mest kjent for rotknollen sin. Stengler og bladverk er aromatiske og kan gjerne brukes til å koke kraft på, men blir gjerne for trevlete til å spise. Derfor egner disse seg ikke like godt til matlaging som stangselleri, en nær slektning.


Hvordan så fra frø:

Sellerirot behøver lang vekstsesong, og forkultiveres gjerne i februar/mars. Bredså (så alle frøene i en større kasse eller potte) frøene i god plantejord. Dryss frøene lett over jorden slik at frøene fordeles jevnt og strø over et tynt lag vermiculite. Vann med sprayflaske for å sørge for at ikke frøene flyter rundt og samler seg. Frøene trenger mye lys for å spire så ha dem gjerne under vekstlys, eller i en sørvendt vinduskarm. Vann fra undersiden slik at jorden ikke blir pakket sammen, og hold jorden lett fuktig. Frøene spirer normalt i løpet av en uke eller to. Når plantene har en høyde på ca. 5 cm prikles de om og settes enkeltvis i potter. Plant ut på friland når frostrisikoen er over med ca 40 cm mellomrom. Den trives i full sol og god næringsrik jord som holder på fukten.



Om du ønsker å forkultivere sellerirot må du huske å herde plantene før du plasserer dem på endelig voksested.



bottom of page